רשות שוק ההון בוחנת את נושא הביטוח לרכב האוטונומי
החודש, ספטמבר 2020, פנתה רשות שוק ההון הביטוח והחיסכון (מכאן : 'רשות שוק ההון') בכתב אל חברות הביטוח בבקשה לקבל את התייחסותם ועמדתם באספקטים שונים של נושא הביטוח לרכב האוטונומי.
מכתב הרשות מתייחס לאספקטים בביטוח רכב חובה. רשות שוק ההון מציינת במכתבה כי הטיפול של הרשות בנושא הביטוח הוא חלק ממהלך כולל של מדינת ישראל ליישם רגולציה מתאימה להטמעת תחבורה חכמה, מבוססת טכנולוגיה, מחוברת חשמל ומחשב.
הרגולציה הקיימת היום בנושא ביטוח רכב חובה מתבססת בעיקר על חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים התשל"ה 1975 אשר קובע אחריות ללא אשם המוטלת על הרכב אשר כתוצאה ממנו נפגע הניזוק. כלומר, אין שואלים מי אחראי לתאונה, אלא איזה רכב גרם לנזק של הניזוק. זהו חוק סוציאלי אשר מטרתו להבטיח כי לכל נפגע בתאונת דרכים יהיה פיצוי וזאת מבלי שיצטרך להוכיח כי הנהג התרשל, גם במקרה שהנפגע הוא הנהג, או גם במקרה שהנפגע נפגע בתאונת פגע וברח ולא ניתן למצוא את האחראי לנזק. הרגולציה שהוסדרה סביב חוק זה על ידי רשות שוק ההון מאפשרת קבלת פיצוי בכל המקרים האלו מבלי לשאול מי האחראי ובלי החובה להוכיח את אחריותו.
סוגיה נוספת מעניינת שהעלתה רשות שוק ההון היא האם יש מקום לשמר את 'ייחוד העילה' הקיים בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. לפי הרגולציה הקיימת היום בביטוח רכב חובה, ניזוק בתאונת דרכים יוכל לתבוע רק לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, גם אם נמצאו אחראים אחרים לתאונה. אחד מפסקי הדין הידועים ביותר בעניין זה ניתן ביחס לתאונה שארעה במרץ 1994 עם נפילת קורה מגשר שפירים במהלך הקמתו. המהנדסים הורשעו בגרימת מוות ברשלנות, אך תביעת השאירים לקבלת פיצוי עקב רשלנותם של המהנדסים נדחתה על ידי בית המשפט בטענה כי בשל היות התאונה תאונת דרכים, ניתן לתבוע לפיצויים בגינה רק לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
השאלות העיקריות שעוסקת בהן כעת רשות שוק ההון הן:
הטכנולוגיה והקידמה מעלות שאלות מוסריות, אתיות וערכיות קשות ביותר. מתפקידה של הרגולציה בכל מדינה היא לדאוג לאזרחים ולוודא כי הטכנולוגיה , החדשנות והקדמה אינן מביאות איתן השלכות הרסניות ביחס לזכויות האזרחים במדינה. הרגולציה תבוא לידי ביטוי בהסדרה הקשורה לזכויות הפרט והגנה על הפרטיות, אך היא בהחלט נדרשת גם בנושאים כמו הרכב האוטונומי והסדרי הביטוח אשר יותוו לו.
תפקידו של הרגולטור הוא לקבוע ולהוביל את ההליך המשפטי והחקיקתי המעגן את ההסדרים המוסריים, הערכיים ואת נורמות ההתנהגות החדשות אשר יתאמו את הטכנולוגיה החדשה. הרגולטור לא יכול להיעזר בספר חוקים או עצות כלשהוא כאשר הוא עושה זאת, מאחר ונושאים אלו נכתבים ונרשמים במדינות העולם השונות 'תוך כדי תנועה' בעוד הטכנולוגיה והתקדמות החדשנות בחיינו מייצרת אתגרי רגולציה חדשים.
נראה כי רשות שוק ההון החלה את צעדיה הראשונים בנושא זה ויהיה מעניין מאד לראות איזה שינויים היא תחליט להנהיג.
ניתן לעיין בנוסח המלא של מכתב רשות שוק ההון על ידי כניסה למערכת חיפוש הרגולציה של PIL.